Het meisje in Ot en Sien kleding, met een witte strik in het het lange haar, zit in het oude houten schoolbankje heel geconcentreerd met een griffel op een lei te schrijven. Het is doodstil in de klas, je hoort alleen het krassen van de griffel op de lei.
Met een griffel schrijven op een lei ©Rob Rotgers/Brrand

 

Educatie aanbod 

Museum ’t Kiekhuus heeft voor het (speciaal) basisonderwijs het volgende  educatie aanbod.

Eventueel is maatwerk mogelijk.

 

Terug in de tijd met ’t Kiekhuus

Hoe ging het 100 jaar geleden  in de winkel en op school

Als kind boodschappen doen en maar even laten opschrijven, moeder komt later wel betalen. In de schoolbankjes moest je altijd rechtop zitten met de armen over elkaar en de meesters en de juffrouwen waren streng. Had je een kapotte sok, dan moest die gestopt worden.

De hoedenwinkel, de kruidenierswinkel en de school van 100 jaar geleden zijn de drie hoofdactiviteiten die we aanbieden.

Voor de groepen 1/2,  3/4, 5/6 en 7/8 zijn verschillende activiteiten op maat  samengesteld.

De jongste groepen kunnen zich verkleden in de stijl van Ot en Sien om in die sfeer het museum verrassend te ervaren.

Het schrijven/tekenen met een griffel op een lei tot het schrijven met een ganzenveer en inkt; hoedje vouwen, sokken stoppen en boodschappen doen, met een rekenopdracht voor de bovenbouw, zijn enkele doe activiteiten, die de kinderen kunnen uitvoeren.

Het programma duurt totaal 1uur en 30 min.

De kosten zijn €50,00 per groep (minimaal 10 ll.), begeleiders gratis.

Wilt u dit culturele, leerzame uitstapje met uw groep (max 24 ll.) ondernemen, neem dan contact op met:

Roelof en Sjoukje Bakker van museum ‘t Kiekhuus en informeer naar de mogelijkheden: educatie@kiekhuus.nl of 0561-615111

 

De Veerkieker

Museum ’t Kiekhuus is een van de aanbieders van het Veerkieker (Verrekijker in het Stellingwarfs) project. Bij dit schoolbreed heemkunde-project voor alle basisscholen in zowel Oost- als Weststellingwerf wordt het aanbod van de regionale erfgoedinstellingen verbonden met dat van (lokale) kunstenaars.

De bewoners van het veen, de vroegere bewoners van de Stellingwerven, wat deden ze in het dagelijks leven afgezien van werken? Hoe zag een school van vroeger er uit? Wat vonden ze belangrijk om te bewaren, wat verzamelden ze?

In groep 3 gaan de kinderen naar een bijzonder museum: ’t Kiekhuus. Dit museum is opgericht door Stellingwervers met een passie voor verzamelen. Roelof en Sjoukje Bakker zijn behept met een neus voor mooie, oude dingen. Jaren geleden zijn ze begonnen deze dingen te verzamelen. Zo ontstond bij hen ook het verlangen om deze verzameling aan anderen te laten zien. Een nieuw museum was geboren!

Een kilo kan een protte uutmaeken

Behalve de passie van het verzamelen komen de leerlingen ook met de streektaal, het Stellingwarfs, tijdens het bezoek aan ’t Kiekhuus, in aanraking.
In het verhaal “Een kilo kan een protte uutmaeken”, geschreven door Jimmy Visser, wat zich net na de Tweede Wereldoorlog afspeelt, komen ook weer de acht Stellingwarfse woorden voor, waarvan de leerlingen van te voren een tekening hebben gemaakt.

Na een bezoek aan dit museum gaan de kinderen van groep 3 samen met een van beide beeldend kunstenaars Willy Bergsma of Marjolein Spitteler zélf verzamelen en dat tekenend vastleggen. Net zoals dat in het Kiekhuus te zien is, maken ze daarmee hun eigen tentoonstelling

Voor meer info over het lesprogramma: https://deveerkieker.nl

Voor meer info over het Stellingswarfs: Stichting Stellingwarver Schrieversronte

Hebt u een vraag?