Stellingwarver Verhaele-aovend

31 jannewaori 20:00 - 22:00 ure

Jenny Stern (de moeder van Niek van der Oord) en haar zusje Leny (links) in 1943 in kamp Westerbork. Kort daarna werd Leny naar Sobibor gedeporteerd en daar vermoord. Bron: collectie Van der Oord)

Niek van der Oord vertelt aangrijpend familieverhaal in ‘t Kiekhuus

Op vrijdagavond 15 november a.s. is er weer Verhalenavond in Fryslân. Er worden verhalen verteld in huiskamers, musea, cafés, bibliotheken en dorpshuizen. Dit jaar is het thema ‘Het vuur in mij’.

 

Niek van der Oord

‘Het vuur in mij’ heeft te maken met de holocaust’, zegt journalist Niek van der Oord (Assen, 1955). De bijna complete familie van zijn moeders kant is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord. Zijn joodse moeder Jenny Stern overleefde door uit Kamp Westerbork te ontsnappen en onder te duiken bij in totaal zeven verschillende adressen, waaronder diverse in Friesland.
Niek van der Oord schreef 25 jaar geleden een boek over het drama van zijn familie Stern. Het mankeert ons aan een goed adres is de titel. Sindsdien ziet hij het min of meer als een plicht om het verhaal van hetgeen de Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan, te vertellen.
Zijn tweede boek ‘Jodenkampen’ gaat over de joodse werkkampen die als voorportaal van Kamp Westerbork en later de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor werden gebruikt. In Friesland waren er onder meer joodse werkkampen in Fochteloo, Elsloo en Blesdijke. Van der Oord is voorzitter van de Stichting Joodse Werkkampen en maakt ook deel uit van de Stichting Kamp It Petgat in Blesdijke.
In september vorig jaar verscheen het derde boek over de Holocaust van Niek van der Oord. ‘Alleen uit de oorlog’ is de titel.
Nu het antisemitisme weer oplaait, vindt Van der Oord het extra belangrijk te vertellen waar dat in de donkere jaren 40-45 toe leidde: de moord op zes miljoen Joden. Hij doet dat in ’t Kiekhuis door middel van zijn familieverhaal. Zijn grootouders Aron Stern en Frouwien Stern-Magnus openden in de jaren dertig een kledingwinkel in het centrum van Assen.
Het gezin bestond verder uit drie dochters Hetty, Leny en Jenny, de moeder van de auteur. Tijdens de oorlog werd de wijd en zijd bekende winkel door een Nederlandse Verwalter ingenomen. Het echtpaar Stern werd ernstig ziek, de kinderen Jenny en Leny kwamen in kamp Westerbork terecht. Jenny Stern (overleden in 2020) ontsnapte uit het kamp, kort nadat haar ouders en zusje Leny (7) op transport waren gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor.
Van de rest van de familie overleefden alleen Hetty en een neef de oorlog. Tijdens zijn presentatie vertoont Van der Oord veel familiefoto’s van het leven voor en tijdens de oorlog en ook de joodse werkkampen komen ter sprake.

Niek vertelt het verhaal twee keer nl. om 19:00 en 20:30 uur. Uitverkocht.

 

Hebt u een vraag?